Tonttien maisemista löytyy usein melko suuria taidekiviä. Ne antavat tontille luonnon erikoisen värityksen ja toimivat maisemasuunnittelun elementteinä. Maisemoinnissa käytettyjen kivien joukosta löytyy sekä luonnollista alkuperää olevia kiviä että lasikuidusta tehtyjä tekokiviä. On melkein mahdotonta erottaa niitä ulkonäön perusteella, jos puhutaan ammattimaisesti tehdyistä tekokivistä. Eroja on kuitenkin olemassa ja niitä on monia.

Ensinnäkin lasikuitukivet ovat yleensä onttoja. Niiden paino on monta prosenttia saman kokoisen luonnollisen kiven painosta. Lasikuitukivi on ohut, muutaman millimetrin paksu kuori, jonka ulkokerros jäljittelee luonnollisen kiven rakennetta. Nykyaikaisten komposiittimateriaalien käyttö lasikuituisten kivien valmistuksessa  antaa mahdollisuuden tuottaa pienimmätkin pinnan yksityiskohdat äärimmäisen tarkasti. Erilaisten hienojen kivihakkeiden levittäminen sellaisen kiven pinnalle täysin korvaa ulkoiset erot keinotekoisten ja luonnollisten kivien välillä.

Tulee esiin kysymys rakenteen lujuudesta, koska sen seinät ovat alle senttimetriä paksuja. Usein kysyttyjen kysymysten joukossa on myös epäilyjä tuulen vastustamiseen riittävän tekokiven painosta.

- Eikö tuuli liikuta sitä? - ostajat kysyvät.

Jokaisella meistä on riittävästi kokemusta vastata itsenäisesti tähän kysymykseen. Voit vain nostaa kiven edes yhdestä reunasta, varmistaaksesi, että tuuli ei uhkaa lasikuitukiveä. Mutta lujuuskysymys vaatii tarkempaa harkintaa.

Mikä on lasikuitu ja riittääkö vain muutaman millimetrin seinämän paksuus, jotta taidekiven käyttöaika kestäisi vuosikymmeniä. Itse asiassa lasikuiturakenteiden käyttöikää ei vielä tunneta - kun sanotaan "yli 10 vuotta", se tarkoittaa vain, että vanhin havaittu kivi on valmistettu 10 vuotta sitten. Teknologia on melko nuori. Tavaroiden tuotannossa sitä alettiin soveltaa paljon myöhemmin kuin esimerkiksi laivanrakennuksessa tai autoteollisuudessa.

Lasikuitu on komposiittimateriaali, joka koostuu lasikuiduista, jotka vastaavat vahvistustoiminnosta, ja polyesteriin, vinyyliesteriin tai epoksihartseihin perustuvasta sideainepolymeeristä. Sideaineen ominaisuuksista riippuen lasikuitu voi olla pehmeä tai kova, kuumuudenkestävä tai pakkasenkestävä. Sillä voi olla erilaisia kemiallisia ominaisuuksia, esimerkiksi haponkestävyys.

Lasikuituvahvisteisten tekokivien valmistukseen valituilla sideaineilla on oltava korkea ultraviolettisäteilynkestävyys, riittävän korkea ja matala käyttölämpötila ja korkea mekaaninen lujuus. Lasikuitukivien polymeerejä koskevat vaatimukset ovat hyvin samanlaisia kuin laivanrakennuksessa käytettävien materiaalien vaatimukset, joista valmistetaan pienten merialusten rungot. Vaaditaan hiukan alhaisempaa kemiallista vastustuskykyä, koska vaikka sadeveden happamuus on joskus lisääntynyt joillakin ekologisessa mielessä erityisen epäsuotuisilla alueilla, sitä ei voida verrata meriveteen.

Polymeerimateriaalien lujuus määräytyy ei niinkään paksuuden kuin vahvistamiseen käytettyjen materiaalien ja täyteaineen tiheyden perusteella. Jos vahvikekerroksena käytetään esimerkiksi hiilikuitukankaita, taidekiven riittävän lujuuden saamiseksi riittäisi vain 1-2 millimetrin paksuus. Tässä tapauksessa tavallisen viemäriluukun naamioimiseen tarkoitetun kiven paino olisi noin yksi kilogramma. Sellainen suurikokoinen kevyt kivi ei enää ole niin kestävä tuulelle. Myös hiilikuiturakenteisen taidekiven hinta olisi korkeampi.

On tosi vaikeaa valita sopivimman taidekiven, jolla olisi samaan aikaan riittävä lujuus, paino ja hinta, koska nykyaikaisten komposiittimateriaalien ominaisuudet ovat erilaisia.

Lasikuituisten taidekivien toinen kriittinen parametri on pinnan laatu tai pikemminkin aitous. Lasikuitukivemme ovat kysyttyjä, ehkä siksi, että ne eivät ulkonäön tai kosketuksen perusteella ole erotettavissa luonnon graniittilohkareista. Ostajien reaktion perusteella kiven vahvuus nousee esiin ennen pinnan laatua ja hintaa.

Jos taas keskitymme lasikuitukivien ja luonnollisten kivien eroihin, on merkittävä niiden käytön eri tarkoitus. Jos luonnollisia lohkareita käytetään yksinomaan maisemasuunnittelun elementteinä, lasikuitukivillä on lisäksi luukkujen, septitankkien, kaasusäiliöiden ja muiden teknisten rakenteiden koristekansien rooli.

Ontto lasikuituinen taidekivi, jota ei ulkoisesti voida erottaa luonnollisesta graniittilohkareesta, asennetaan yleensä kaivon luukkulle tai septisäiliön muovisen kannelle. Lasikuitukivien toiminnallinen käyttö ei kuitenkaan sulje pois niiden roolia maisemasuunnittelun työkaluna. Useiden erimuotoisten ja -kokoisten kivien avulla voit luoda taitavan kiviharjan jäljittelyn. Uima-altaan vieressä olevat kivet luovat vuorijärven tunnelman.

Lasikuitukivet itsessään ovat kuitenkin vain mahdollisuus luovaa henkilöä varten. Mielellämme esitämme sinulle tuotteemme ja toivomme, että tekokivien avulla luomasi maisemakompositiot tuovat elämääsi enemmän mukavuutta, kauneutta ja harmoniaa.

Lasikuituisten taidekivien valikoima löytyy osoitteesta taidekivi.fi. Klikkaa ja valitse sopivimman tuotteen. Takaamme kohtuullisen hinnan ja nopean toimituksen mihin tahansa Suomen nurkkaan!